Hoppa till sidans innehåll

Becold mot stukningar och bristningar

05 SEP 2019 12:49
En stukad fot eller en muskelbristning har de flesta drabbats av. Nu finns hjälp att få i OK Tyr för att korta konvalescensen. Becold heter hjälpen – en kylbox som innehåller de kylelement som du spänner fast vid det skadade området.
  • Uppdaterad: 05 SEP 2019 12:49

Tyrs Becoldpaket förvaras i Tyrstugan. Ryggsäcken med spännremmar finns i skrivarrummet. Kylelementen ligger i det lilla frysskåpet som står ovanpå kylskåpet i Tyrstugan.

Becold tas med på tävlingar och på Tyrs motionsorienteringar. Arrangörerna för motionsorienteringen sörjer för att det finns med ut på arrangemangen och ser sedan till att kylelementen hamnar i frysskåpet igen och ryggsäcken i skrivarrummet. Om det är Värmlandstävlingar påföljande helg får ni gärna ta med Becold dit, men kom ihåg att ställa tillbaka väskan och lägga kylelementen i frysskåpet så att Becold kan användas vid tisdagsträningarna om så skulle behövas.

Ryggsäcken är smidig att bära så det krävs ingen större kraftansträngning för att ta med den.

Fotvrickningar och muskelbristningarna är den primära användningen för Becold. Om man snabbt kyler och lägger tryck på det skadade området minskar svullnaderna och blödningarna. Det gör att rehabarbetet kan startas tidigare och konvalescensen från skadan förkortas.

Kyla, tryck och kompression samt tidsaspekten är viktiga för att du ska kunna korta ner din skadeperiod om olyckan är framme.

Det är Tyrorienteraren och företagare Christer Höglund som utvecklat Becold.  Genom att Karlstads Energi haft vänligheten att sponsra OK Tyrs Becoldpaket har vi fått det utan kostnad.
Becold har utvecklats i samarbete med Klarälvskliniken och Mattias Hell, FBK:s sjukgymnast.

Här kan du läsa mer om Becold och hur utrustningen används bäst: https://becold.se/

Bilderna: Stefan Wennberg, Skattkärrs SOK, hade nytta av Becold i samband med en av Tyrs motionsorienteringar. Till vänster väskan där kylementen förvars. 
Undre bilden: Så här kan Becold användas vid fotledsvrickningar.

Becold som den kan användas för en fotledsstukning.

Skribent: Olov Öström
Epost: This is a mailto link

hem

orientering


bokningtyrstugan

miniatyrerna-95px

Stöd OK Tyr Ungdom -handla på Ullmax via länken här nedan

ullmax

trimtex  

Postadress:
OK Tyr
Box 284
65107 Karlstad

Besöksadress:
Tyrstugan, Tyrstugevägen
65465 Karlstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info