Hoppa till sidans innehåll

Föräldrainformation


Hej Förälder!

Vi är glada att ni visar intresse för vår orienteringsklubb, OK Tyr! Här vill vi berätta lite om vår verksamhet. Har ni ytterligare frågor och funderingar, kontakta gärna ditt barns ledare, eller ungdomskommitén på  This is a mailto link.

Vad är orienteringslöpning (OL)?

Orientering är att hitta sin väg i obekant mark. Som sport går orienteringslöpning ut på att med hjälp av orienteringskarta och kompass besöka ett antal, på kartan och i terrängen markerade, kontroller på kortast möjliga tid. Start, mål och kontroller utgör en "orienteringsbana". Kontrollpunkterna markeras oftast i terrängen med orange-vita skärmar. Läs gärna mer på Svenska Orienteringsförbundets informationssida www.orientering.se

 Orientering sker i alla väder och ofta behöver man springa även där det är blött och geggigt. Det är en fysisk krävande sport med löpning i kuperad terräng.

 Som nybörjare behöver man intressera sig för karta och kompass, men man får också direkt öva sin löpning på stig. 

Att träna orienteringslöpning med OK Tyr

Vår huvudträning är på tisdagar kl 18.00. Då tränar barn från nio år, ungdomar, juniorer och seniorer. För mindre barn, fem till åtta år, finns MiniaTyrerna som tränar på andra tider. Barn och ungdomar är indelade i grupper efter ålder (en grupp för varje födelseår). Eftersom alla ska få orientera utifrån sin erfarenhetsnivå har vi övningar med olika svårighetsgrad och hela gruppen genomför alltså inte samma övning.

Ofta är vi vid Tyrstugan, men vi tränar också på andra platser runt om Karlstad tätort. Efter träningen finns vanligtvis möjlighet att duscha, basta och äta middag i Tyrstugan, vilket brukar vara väldigt uppskattat och ett bra tillfälle att lära känna andra ungdomar i klubben.

Ordinarie träning för barn och ungdom pågår från mars till oktober. I början och slutet av säsongen behöver man pannlampa.

Förutom tisdagarna erbjuds en mängd aktiviteter tillsammans med klubben. Under sommarhalvåret anordnar OK Tyr även motionsorientering och teknikträningar som man gärna får delta på för att få ytterligare träningstillfällen. Under vinterhalvåret erbjuds gympa, intervallträning och innebandy. Dessa aktiviteter passar väldigt bra för föräldrar och barn att utöva tillsammans. För ungdomar 13 år och uppåt som orienterat en tid finns orienteringsträning även vintertid.

Förutom ovanstående arrangerar och deltar vi på många läger och tävlingar, vilket bidrar till en god gemenskap i föreningen. Att många oavsett erfarenhet och ambitionsnivå följer med på tävlingar gör den individuella idrotten orientering till ett viktigt socialt sammanhang för många barn och ungdomar. Tävlingarna är till för alla orienterare och därför kan man delta i så kallade öppna klasser utan tävlingsmoment, eller helt utan tidtagning.

Förutsättningar för klubbträningen

Klädsel

För att utöva sporten orienteringslöpning behöver man vara klädd för löpning, oavsett årstid. Reglerna kräver heltäckande klädsel på benen vid orientering i skogen. För de barn och ungdomar som fastnar för sporten och återkommer kontinuerligt på träningar rekommenderar vi orienteringsskor eller terrängskor som ger gott fäste.

Utrustning

OK Tyr har ett antal kompasser och pannlampor för utlån. Den som tränar regelbundet bör skaffa sig egen utrustning. Fråga gärna din ungdomsledare om tips. En kompass kostar från ca 300 kr och uppåt.

Föräldraengagemang

Orientering är en sport som ofta utövas samtidigt av både barn och vuxna. Vi välkomnar alla föräldrar att ta chansen att delta i träningen för att få en bild av sporten. Innan ditt barn känner sig bekvämt med att orientera på egen hand vill vi gärna att en vuxen följer med som trygghet i skogen. Att det finns många vuxna ute i skogen under träningen skapar trygghet för alla våra orienterande barn och ungdomar. Observera att det inte krävs någon tidigare erfarenhet av orientering för att vara med som vuxen i skogen.

För nybörjare vill vi gärna ha en dialog mellan barnets ledare och medföljande vuxen, för att få möjlighet att följa upp barnets upplevelse av sporten och träningen. Vi vill gärna att du som förälder tar initiativ till den dialogen.

Föreningens medlemmar åläggs inte någon att sälja några lotter eller andra produkter. Däremot är vi som ideell förening beroende av medlemsfamiljernas hjälp vid våra arrangemang såsom tävlingar arrangerade av OK Tyr eller läger.

Få andra idrotter ger möjlighet för föräldrar och barn att träna tillsammans, och delta på samma tävlingar. Ta chansen! 

Kommunikation

Aktuell information om träning, gemensamma tävlingar och annat som händer hittar man alltid i barn- och ungdomskalendern på oktyr.se, och ofta via mail från ledare eller ungdomskommittén. 

Uppdaterad: 29 JAN 2022 12:44 Skribent: Helena Kasos
E-post: Adressen Gömd

hem

orientering


bokningtyrstugan

miniatyrerna-95px

Stöd OK Tyr Ungdom -handla på Ullmax via länken här nedan

ullmax

trimtex  

 

Friska Karlstad

Motionsorientering i Karlstad

Postadress:
OK Tyr
Tyrstugevägen 5
65465 Karlstad

Besöksadress:
Tyrstugan, Tyrstugevägen
65465 Karlstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info