Hoppa till sidans innehåll

Vänortsbesök 2022

20 AUG 2022 17:57
Tyr-ungdomar på vänortsbesök i Moss
  • Uppdaterad: 20 AUG 2022 17:57

I det gångna veckoslutet var ett gäng ungdomar 12-16 år tillsammans med några ledare i norska Moss. Stöd från Karlstads kommun har möjliggjort en spännande resa för ökat utbyte. Initiativet kommer från OK Tyr som ett led i att gynna ungdomar att fortsätta med idrott hela livet. Många ungdomar lägger av med sitt sportande i alltför unga år – ett fenomen som tyvärr är vanligt i hela idrottsrörelsen. Att vidga sina vyer och åka på spännande resor gör gott för sammanhållningen och kan vara ett recept för fortsatt intresse även för de som inte har elitambitioner. En annan drivkraft har varit samhällsnyttan och Tyrs devis ”Tillsammans för ett friskare Karlstad”. Under fredagen var det upptäcktsfärd i Moss i tre grupper som alla spanade efter smarta lösningar att ta med hem till Karlstad, och våra norska grannar har definitivt en hel del sådana. Smarta återvinningslösningar, cykelhotell och annorlunda kompisgungor är ett par exempel som blev dokumenterade och ska redovisas till kommunen. Vem vet – kanske lite inspiration från Moss kan bidra till Karlstads stadsbild framöver?

Mottagandet och intresset från Moss kommune och OK Moss var hjärtligt. Kommunstyrelsens ordförande Hanne Tollerud tog emot och visade sitt arbetsrum och berättade bland annat om hennes uppväxt med svenska barnprogram på TV och historien bakom bytet av kommunsymbol från kråka(!) till stigbygel. De yngsta Tyr-ungdomarna överlämnade presenter i form av kaffe från Löfbergs och vattenflaskor från solstaden. Moss var också en solstad under helgen med mycket aktiviteter och en ny ungdomsfestival och efter alla träningspass blev det soldränkta bad i såväl sötvatten som salta bad i Oslofjorden. Utöver en morgonyoga, så bjöds proffsigt anordnade orienteringsövningar i krävande kustterräng, lättlöpt park- och stadsmiljö och i vildmarksområdet Mossemarka. Söndagens teknikträning var planerad av OK Moss deltidsanställda tränare Göran Winblad – en inflyttad svensk f.d. elitlöpare med rötterna i Bollnäs.

Efter en trevande inledning växte kontakten mellan ungdomarna och nu blickas det framåt mot att ses på nytt. Förhoppningsvis kommer en grupp norrmän till Karlstad redan i november när Tyr traditionsenligt arrangerar Lången & korten under Allhelgonahelgen. På lite längre sikt vore det kul att fördjupa samarbetet på flera plan. Cykelleden Unionsleden mellan Moss och Karlstad erbjuder möjligheter även på två hjul och Karlstad har också vänorter i andra länder. Tyr-ungdomar och nya norska bekantskaper tillsammans med Moss kommunstyrelseordförande Hanne Tollerud.

Tyr-ungdomar och nya norska bekantskaper tillsammans med Moss kommunstyrelseordförande Hanne Tollerud.

Skribent: Magnus Stråle
E-post: This is a mailto link

hem

orientering


bokningtyrstugan

miniatyrerna-95px

Stöd OK Tyr Ungdom -handla på Ullmax via länken här nedan

ullmax

trimtex  

 

Friska Karlstad

Motionsorientering i Karlstad

Postadress:
OK Tyr
Tyrstugevägen 5
65465 Karlstad

Besöksadress:
Tyrstugan, Tyrstugevägen
65465 Karlstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info