Hoppa till sidans innehåll

Att välja cykel till Barn & Ungdom


Att välja cykel till Barn & Ungdom

Det här kan vara bra att tänka på när man köper cykel!

Det går att köpa en MTB vart man vill (men enklare cyklar från t.ex. stormarknader håller inte någon längre tid för skogskörning och är tunga och tråkiga att hantera). 

  • En MTB utan fotbroms och med växlar är ett krav oavsett i vilken grupp man cyklar i.
  • En lätt cykel är bättre än en tung.  För stor cykel gör den svårmanövrerad och hämmar barnens utveckling tekniskt.  Likadant så hämmar en för liten cykel barnet mycket.
  • Bromsar och växlar MÅSTE fungera, bromsarna har med era barns säkerhet att göra! Fungerar inte växlarna och är lätta att använda blir det inte roligt och ofta tung- trampat. Ibland kan en växel med vridhandtag på styret behöva bytas till en med växelförare, då vridhantaget är för tungmanövrerat för mindre barn. Det är viktigt att de i alla fall kan växla, även om det tar ett tag innan de börjar använda växlarna.
  • Fotbroms är inte tillåtet. Barnen blir fort duktiga och vi kör i sådan terräng att fotbroms rentav kan vara farligt. Cykeln ska ha bak och frambroms på styret!
  • Reflexer, skärmar, stöd och lås bör tas bort innan träning de är mest i vägen, utgör en skaderisk och kan lätt gå sönder. Att använda samma cykel till vardags och träning är inte alltid optimalt.
  • Att köpa en bra cykel är en investering i våra barn, de får starka ben, kondition, balans och självförtroende.
  • Vi vill gärna behålla bra barn och ungdomscyklar i klubben! Sälj dom gärna via våra kanaler på FB t.ex. ”OK Tyr Köp & Sälj” Vi försöker att länka ut annonser på ”Ok Tyr Cykel Barn & Ungdom” på cyklar som vi anser vara passande.

Pedaler & Clips

Från Orange Grupp kan pedaler och Clips användas, om man vill. Det krävs nästan att man tränar med det lite hemma innan man använder det på träning.

Cykelskor, pedaler och Clips finns att köpa på cykelaffärer. Pedalerna som är för MTB kallas SPD och clipsen som sitter på cykelskorna ska vara till SPD-pedaler. Ett tips kan vara att köpa multirealeseclips, märkta med SH56, dom är lite lättare att klicka ur. Vi har bett Team Sportia ta hem dom clipsen också. OBS! Att pedaler och clips inte är ett måste, många duktiga cyklister kör med pedaler och skor med sula anpassade för bra fäste på platta pedaler. 

Hjulstorlek & Ramstorlek på MTB

20; 24; 26; 27,5 och 29 tum är storleken på hjulen. Ramstorleken anges ofta i XS, S, M, L eller XL eller i siffror som 38, 42 osv. På mindre cyklar 20 och 24 tum är ramstorleken densamma men kan variera lite mellan olika märken. På 26; 27,5 och 29 tums cyklar finns olika ramstorlek. En ungefärlig rekommendation för hjulstorlek på cyklel är:

Grön Grupp: 20 tum, 5-7 år

Blå Grupp: 20-24 tum, 6-8 år

Lila Grupp: 24-26 tum, 8-10 år

Orange Grupp: 26-29 tum, 10-12 år

Röd Grupp: 26-29 tum, 11-13 år år

Svart Grupp: 27,5-29 tum, 12 år och uppåt

Sen kan barnens längd naturligtvis variera och dom växer olika fort men så här ser det ungefär ut i grupperna.

20” tums cyklar köp utan dämpare, barnen har ingen nytta av den och det är bara massa extra vikt, se hellre till att ha lite mjukare däck. Gärna singelklinga fram (en klinga, vilket ger enklare växling för barnet som bara behöver hålla reda på en växelförare på styret).

24” tums cyklar, här kan en dämpare vara aktuellt men återigen är vikten viktig. Gärna singelklinga fram (en klinga, vilket ger enklare växling för barnet som bara behöver hålla reda på en växelförare på styret). Skivbroms eller fälgbroms. Båda fungerar så länge de är rätt inställda. Hydraulisk skivbroms har mycket bättre bromsförmåga.

26” tums cyklar här finns det möjlighet att få tag på fina prisvärda begagnade, kolla olika köp och säljsajter. Happyride.se; Finn.no; blocket.se och via FaceBook, det är lite svårare att hitta cyklar med ramstorlek XS och S eftersom de är populära som ungdomscyklar. (Kolla så ramen inte är skadad och att bromsar och växlar löper bra). Det tillverkas inte många 26 tum längre men några märken gör ungdomscyklar i 26 tex Cresent och Trek. Ibland kan man gå upp på 27,5 tum direkt och då är utbudet större. Singelklinga är att föredra. 

27,5” tums cyklar kan fungera bra att gå upp till efter 24”. Där är utbudet lite större då 26 tum knappt tillverkas längre. Singelklinga är att föredra. 

29” tums cyklar kör de flesta av oss vuxna på, fungerar från ca 155 cm i liten ramstorlek. Här är utbudet stort.

 

 

Uppdaterad: 18 OKT 2017 12:18 Skribent: Lisa Hällsten
E-post: Adressen Gömd

hem

orientering


bokningtyrstugan

miniatyrerna-95px

Stöd OK Tyr Ungdom -handla på Ullmax via länken här nedan

ullmax

trimtex  

 

Friska Karlstad

Motionsorientering i Karlstad

Postadress:
OK Tyr
Tyrstugevägen 5
65465 Karlstad

Besöksadress:
Tyrstugan, Tyrstugevägen
65465 Karlstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info